Nieprzemakalne pomidory
29 kwietnia 2009, 18:56Na półki sklepowe w Wielkiej Brytanii trafiły niecieknące pomidory, które nie rozmiękczą kanapki. Wyhodowali je holenderscy naukowcy z przedsiębiorstwa ogrodniczego Nunhems. Są owalne i przypominają kształtem odmianę Roma. Ich zbita konsystencja ogranicza straty wody podczas krojenia. Mają dłuższy okres przydatności do spożycia i nie zmieniają formy pod wpływem ciepła.
Wytapianie tłuszczyku… papryczką?
29 kwietnia 2010, 09:19Kapsaicynę, która chroni papryczki przez zjadaniem przez szkodniki, ludzie cenią za smak. Jej miłośnicy wiedzą, że nie tylko pali ona w gębie, ale może też powodować intensywne pocenie się. Może więc dałoby się wykorzystać papryczki chili w diecie odchudzającej?
Przez hałas w pracy chorują na serce
7 października 2010, 09:13Stały hałas w miejscu pracy ponad 2-krotnie zwiększa ryzyko chorób serca. Z badań wynika, że szczególnie zagrożeni są młodzi mężczyźni, którzy palą (Occupational and Environmental Medicine).
Występował 23 mln lat temu, występuje i dziś
7 października 2011, 08:33Skamieniały okaz chrząszcza, znaleziony na południu Syberii w mioceńskich osadach rzeki Irtysz sprzed 16-23 mln lat, reprezentuje żyjący jeszcze dziś gatunek - Helophorus sibiricus. Należy on do rodziny kałużnicowatych (Hydrophilidae), występującej zarówno w Eurazji, jak i w Ameryce Północnej.
Facebook ma ponad miliard użytkowników
4 października 2012, 18:18Mark Zuckerberg, założyciel i szef Facebooka, poinformował, że z serwisu społecznościowego każdgo miesiąca korzysta ponad miliard aktywnych użytkowników. Sam serwis cieszy się zatem coraz większą popularnością, ale dotychczas nie przekłada się to na jego wyniki finansowe ani cenę akcji.
Choroby idą ku biegunom
2 września 2013, 11:17Choroby atakujące rośliny uprawne przesuwają się w kierunku biegunów w tempie zgodnym ze wzrostem temperatur wywołanym globalnym ociepleniem. Dan Bebber z University of Exter, który stał na czele zespołu badawczego, obawia się, że ewolucja tych chorób, związana z ich rozprzestrzenianiem się, może spowodować, iż wymkną się one spod kontroli
Picie słodzonych napojów w okresie dojrzewania źle wpływa na pamięć
31 lipca 2014, 06:20Codzienne spożywanie w okresie dojrzewania napojów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy lub sacharozą może niekorzystnie wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywanie informacji.
Rozpowszechnione chemikalia zwiększają ryzyko nowotworów
23 lipca 2015, 09:50Rozpowszechnione w środowisku związki chemiczne, które są uznawane za bezpieczne w niewielkich dawkach, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Do takich wniosków doszła grupa 200 naukowców z 28 krajów. Uczeni prowadzili przez trzy lata badania nad 85 popularnymi związkami chemicznymi, które nie są uznawane za rakotwórcze
Czwarty, najstarszy, kodeks Majów jest autentykiem
8 września 2016, 09:58Kodeks Grolier, majański dokument opisujący m.in. ruchy Wenus, okazał się autentykiem. Tym samym ta wyjątkowa księga jest najstarszym znanym dokumentem pisanym Ameryki i jednym z zaledwie czterech znanych nam kodeksów.
Polskie NCBJ udoskonala produkcję pierwiastków promieniotwórczych dla medycyny
8 czerwca 2017, 08:12Naukowcy z NCBJ przedstawili obiecujące wyniki badań nad otrzymywaniem materiału tarczowego do akceleratorowej produkcji technetu-99m – jednego z ważniejszych dla medycyny nuklearnej izotopów promieniotwórczych. Ich praca ukazała się w czerwcowym numerze czasopisma Applied Radiation and Isotopes.